Choď na obsah Choď na menu
 


Ľudovo nazývaný : Kráľčik Červenohlavý

Latinský názov : (Alisterus scapularis)

Rad : Papagáje

Čeľad : Papagajovité

Výskyt : Východná Austrália

Veľkosť : 44cm

Počet vajec : 3-5ks

Inkubačná doba : 20-23 dní

Doba osamostatnenia : 5 týždňov

Vek : 30-35 rokov

Veľkosť krúžku : 7,5mm

Status : CITES B

Opis : Samec  má hlavu a spodné časti tela šarlátové,spodné chvostové krovky zelenočierne s červenými okrajmi.Plášť a krídla sú tmavozelené.Ramenné krovky sú ostrozelené.Na zadnej časti krku je modrastý pásik,oddeľujúci červenú hlavu od chrbta.Chrbát ,trtáč a horné chvostové krovky sú tmavomodré.Spodné krídlové krovky sú modrozelené ,chvostové perá zelené ,okrajové s modrým nádychom.Chvost je zhora zelenočierny ,zospodu sivočierny.Zobák oranžovožltý s koncovou čiernou časťou ,spodná čeľusť je čierna ,dúhovka žltá,nohy sivé.Samica má zelenú hlavu ,krk a prsia sivozelené s červenkastým nádychom na hrdle.Brucho a dolná časť pŕs je šarlatová.Spodné chvostové krovky sú zelené s červenými okrajmi, ramenné krovky tmavé.Chrbát a trtáč sú modré so zeleným nádychom, vrchné chvostové krovky zelené.Zobák je hnedočierny , dúhovka bledožltá.Mladé vtáky majú dúhovky hnedé, zobáky bledohnedé , inač sa podobajú na samice.

Výskyt : Pobrežie a príbrežie horské oblasti východnej Austrálie od severného Queenslandu po južnú Viktóriu.

Život v prírode : Obýva hlboký tropický dažd´ový prales , eukalyptové háje a husté krovinaté porasty lemujúce vodné toky. Okrem hniezdneho času lieta za potravou do záhrad, parkov  a na farmy.

Chov : Do Európy ho doviezli r. 1858.Prvý odchov sa podaril r. 1880 v Nemecku  u Kohlera, v Čechách sa prvý odchov podaril Černému  r. 1977 .Samica znáša 3-6 vajec , na ktorých sedí asi 20 dní . Mladé vtáky vyletujú asi po 5 týždňoch.

Odchov : Pre odchov v zajatí im poskytneme búdku vysokú až 1,8 - 2,0 metre.Ako výstelku do búdky použijeme drevenné hobliny zmiešane s rašelinou.Samec začne samici dvoriť a následujúci harmonizujúci pár, pripravení k hniezdeniu si obsah v búdke pripraví podľa svojích predstáv.kladnou stranou pri samčom dvorení je skutočnosť že samica príjme jeho pokusy o kŕmenie.Znáška pozostáva  väčšinou zo 4 mierne lesklých vajec.Niekedy sa stane že niektoré z vajec rodičia rozbijú,môže za to ich nemotorné správanie pri vstupe do búdky.Mládatá sa operia asi po 35 dňoch svojho života a samec ich vo voliere doprevádza a uči ich lietať.Mladatá sa vo veku 6 mesiacov podobajú samičke.Po uplynutí tejto doby sa začne hlava samcou červenať.Hniezdiť by sme ich mali nechať až vo veku 3 rokov.

Potrava : Zmes pre veľké papagáje ,orechy, ovocie, záhradné aj divé plody, zelenina a zelené plody.

Poznámka : Tento druh papagája sa odporúča len skúseným chovateľom,len do veľkých voliér.!


 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

rec

(michal, 17. 5. 2015 14:55)

Môže sa naučiť rozprávať?

Fifo. 2

(Fifo, 6. 7. 2018 21:29)

Nenaučia sa rozprávať, keď sa chceš rozprávať choď do krčmy