Choď na obsah Choď na menu
 


Alexander Malý

 Ľudovo nazývany: Ladniak Kramerov, Ladniak Malý alebo Alexander Kramerov

Latínsky názov: Psittacula krameri

Trieda: Vtáky

Rad: Papagáje

Čeľad: Papagajovité

Výskyt: Severná a Stredná Afrika, India, Barma a juh Číny

Veľkosť: 30-40cm

Počet vajec: 3-5ks

Inkubačná doba: 22-24 dní

Veľkosť krúžku: 6,0 -6,5 mm

Vek: 15-20 rokov

Status: CITES B

 Opis: Samec je zelený, naspodku a na spodných krídlových krovkách žltozelený.Zobák a oko spája úzky čierny pásik. Brada je čierna a na obidve strany z nej vychádzajú na líca čierne fúzy.  Na celo tyle je ružový pásik, nad ktorým je modrasté sfarbenie. Stredné chvostové perá sú modrasté so žltozelenými okrajmi, vonkajšie sú zelené. Tmavočervená horná čeľusť prechádza do čiernej špičky, spodná čeľusť je čierna, s tmavočervenou škvrnou na báze, dúhovka je bledožltá, nohy zelenosivé. Samica nemá čierny pásik okolo krku, ružový golier a čierny pásik pri oku su málo nápadne. Tylo nemá modrastý nádych, stredné chvosotvé perá nie sú výrazne predlžené. Mladé vtáky sa podobajú na samicu, majú koralovoružový zobák s bledým koncom, sivastú dúhovku a sivé nohy.

 Výskyt: Stredná a severovýchodná Afrika, Afganistan, západný Pakistan, India, Nepál, Srí Lanka, na východe až stredná Barma. Intrudukovaný na Mauríciu, v Zanzibare, v Egypte, v Adene, Omane, v Kuvajte, v Iraku, Iráne, Hongkongu, na Macau...

 Život v prírode: Bežný papagáj otvorenej, riedko zalesnenej oblasti, v kultúrnej poľnohospodárskej krajine aj v blízkosti ľudských sídiel. Vo viacerých mestách sú poloskrotené vtáky v parkoch turistickou atrakciou.

 Chov: Chovali ho už starí Rimania. Do londýnskej zoo sa dostal r.1885, aj neskôr ho pomerne dosť často dovážali. V Čechách ho vystavovali už r.1880. Prvý odchov sa podaril Nemcovi Wigandovi r.1876. v Čechách Kasandovi r.1962. Dnes je pomerne bežný.

 Potrava: Zmes pre stredné papagáje, ovocie (grepy,pomaranče,figy, jablká), zelenina, plody, piškóty, zelené krmivo, vetvy na ohrýzanie. V čase hniezdenia sa pridáva vajcová zmes.

 

                                 

                                alexander-maly.jpg

                                918.jpg

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re: Re: určenie

(michal, 25. 3. 2014 17:39)

to viem že o dvoch samcov nemôžem očakávať mladé ja som sa pýtal aká by vznikla farebná mutácia pri tejto skladbe a kedy sa vyfarbia samice majú svetlé a samce čierna alebo červené?

Re: Re: Re: určenie

(Admin, 25. 3. 2014 18:33)

To takto neviem určiť, až 70% génov sa prenáša na potomstvo práve zo samca, zvyšných 30% zo samice.
Aj tak to nieje 100% isté.
Obojky majú po vyfarbení len samce, stane sa však že ich majú aj niektoré mladé samice, po vyfarbení však zmiznú.

UPOZORNENIE

(Admin, 29. 8. 2013 14:42)

Ak by ste tu hľadali svoj komentár, z technických príčin som musel pridať príspevok pod názvom Alexander Malý znova a bohužiaľ sa nepodarilo zanechať tu Vaše komentáre.

Admin


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6