Choď na obsah Choď na menu
 


Alexander Malý

 Ľudovo nazývany: Ladniak Kramerov, Ladniak Malý alebo Alexander Kramerov

Latínsky názov: Psittacula krameri

Trieda: Vtáky

Rad: Papagáje

Čeľad: Papagajovité

Výskyt: Severná a Stredná Afrika, India, Barma a juh Číny

Veľkosť: 30-40cm

Počet vajec: 3-5ks

Inkubačná doba: 22-24 dní

Veľkosť krúžku: 6,0 -6,5 mm

Vek: 15-20 rokov

Status: CITES B

 Opis: Samec je zelený, naspodku a na spodných krídlových krovkách žltozelený.Zobák a oko spája úzky čierny pásik. Brada je čierna a na obidve strany z nej vychádzajú na líca čierne fúzy.  Na celo tyle je ružový pásik, nad ktorým je modrasté sfarbenie. Stredné chvostové perá sú modrasté so žltozelenými okrajmi, vonkajšie sú zelené. Tmavočervená horná čeľusť prechádza do čiernej špičky, spodná čeľusť je čierna, s tmavočervenou škvrnou na báze, dúhovka je bledožltá, nohy zelenosivé. Samica nemá čierny pásik okolo krku, ružový golier a čierny pásik pri oku su málo nápadne. Tylo nemá modrastý nádych, stredné chvosotvé perá nie sú výrazne predlžené. Mladé vtáky sa podobajú na samicu, majú koralovoružový zobák s bledým koncom, sivastú dúhovku a sivé nohy.

 Výskyt: Stredná a severovýchodná Afrika, Afganistan, západný Pakistan, India, Nepál, Srí Lanka, na východe až stredná Barma. Intrudukovaný na Mauríciu, v Zanzibare, v Egypte, v Adene, Omane, v Kuvajte, v Iraku, Iráne, Hongkongu, na Macau...

 Život v prírode: Bežný papagáj otvorenej, riedko zalesnenej oblasti, v kultúrnej poľnohospodárskej krajine aj v blízkosti ľudských sídiel. Vo viacerých mestách sú poloskrotené vtáky v parkoch turistickou atrakciou.

 Chov: Chovali ho už starí Rimania. Do londýnskej zoo sa dostal r.1885, aj neskôr ho pomerne dosť často dovážali. V Čechách ho vystavovali už r.1880. Prvý odchov sa podaril Nemcovi Wigandovi r.1876. v Čechách Kasandovi r.1962. Dnes je pomerne bežný.

 Potrava: Zmes pre stredné papagáje, ovocie (grepy,pomaranče,figy, jablká), zelenina, plody, piškóty, zelené krmivo, vetvy na ohrýzanie. V čase hniezdenia sa pridáva vajcová zmes.

 

                                 

                                alexander-maly.jpg

                                918.jpg

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Neoplodněná vejce

(Venda, 1. 4. 2014 20:59)

Máme samičku alexandra malého a je jí 12 let. Chováme ji v bytě spíš jako domácího mazlíčka. Letos zahnízdila v odpadkovém koši a snesla postupně celkem 5 vajec. Dvě jsme jí hned vzali, na zbylých třech teď sedí. Mohl by mi někdo poradit, co s ní máme dělat, resp. jak dlouho jí máme vajíčka nechat ?
Moc děkuji za radu.

Re: Neoplodněná vejce

(Admin, 1. 4. 2014 21:49)

Zdravím,

Z vajíčok mladé nebudú, nakoľko sú neoplodnené.
Je to svojvoľná reakcia samičky, zrejme už dlho neodchovávala mláďatá.
Vajíčka treba samičke odobrať, pár dní jej to nebude vyhovovať, a možno nebude úplne priateľská, bude zmätená,ale to prejde.
Nieje to žiadna veda ani ojedinelý prípad, bežne sa to stáva aj u mladých jedincov.
Admin

určenie

(michal, 24. 3. 2014 8:20)

zdravím mám dvoch alexandrov žltý a modrý aké budú mladé ale stále ich nemám vyfarbených budú mať tretí rok majú svetlé obojky

Re: určenie

(Admin, 24. 3. 2014 15:36)

Ak majú "obojky" sú to samce, teda nemôžu mať potomstvo.

Re: Re: určenie

(michal, 25. 3. 2014 17:39)

to viem že o dvoch samcov nemôžem očakávať mladé ja som sa pýtal aká by vznikla farebná mutácia pri tejto skladbe a kedy sa vyfarbia samice majú svetlé a samce čierna alebo červené?

Re: Re: Re: určenie

(Admin, 25. 3. 2014 18:33)

To takto neviem určiť, až 70% génov sa prenáša na potomstvo práve zo samca, zvyšných 30% zo samice.
Aj tak to nieje 100% isté.
Obojky majú po vyfarbení len samce, stane sa však že ich majú aj niektoré mladé samice, po vyfarbení však zmiznú.

UPOZORNENIE

(Admin, 29. 8. 2013 14:42)

Ak by ste tu hľadali svoj komentár, z technických príčin som musel pridať príspevok pod názvom Alexander Malý znova a bohužiaľ sa nepodarilo zanechať tu Vaše komentáre.

Admin


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6